joi, 1 aprilie 2010

Scurta istorie a cafelei

Etimologie: Cuvantul cafea provine din cuvantul turcesc "kafve", pronuntia turca a cuvantului arabic qahwa, la randul lui prescurtarea denumirii de qahhwat al-bun ce inseamna vin din boabe.
Legende: Exista mai multe legende cu privire la originea cafelei si la descoperirea acesteia. Una dintre legende il prezinta ca "descoperitor" al Cafelei pe misticul sufist Abu al-Hasan al-Shadhili care a observat pasari ce erau foarte energice in zbor dupa ce ciuguleau anumite tufisuri cu fructe rosii. Dupa ce a incercat si el aceste fructe a resimtit o vitalitate asemanatoare.
O alta legenda foarte populara in lumea araba este cea a ciobanului Kaldi care a observat o energie iesita din comun a caprelor sale dupa ce aceastea mestecau fructe de o culoare rosie. Kaldi a cules aceste fructe pe care le-a dus la un preot din regiunea sa. Preotul considerand ca aceste fructe sunt de o proveninta indoielnica le-a aruncat pe foc. Camera s-a implut de un miros placut si revigorant, iar preotul contrariat de acest fapt a adunat boabele rezultate, le-a rasnit si a adaugat apa fierbine, in acest fel aparand prima ceasca de cafea.
Atestare a consumului: Primele dovezi ale consumului de cafea au aparut in manastirile sufiste din Yemen. Preotii macinau boabele si le dizolvau in apa. Bautura obtinuta era folosita pentru momentele cand acestia trebuiau sa stea lungi perioade de timp treji pentru a face rugaciuni.
Din Yemen cafeaua s-a raspandit in Egipt si nordul Africii, iar in secolul 14 a ajuns in Persia si Turcia. Cafeaua a ajuns in Europa prima data la sfarsitul secolului 15 datorita comerciantilor venetieni care aduceau boabele din nordul Africii si din Imperiul Otoman. Obiceiul de a bea cafea a fost introdus intai in cercurile aristocratice venetiene dar in scurt timp acesta s-a raspandit cu repeziciune ajungandu-se ca la 1645 sa se deschida prima cafenea in Venetia.
Consumul de cafea a crescut in anii urmatori vertiginos desi mai multi monarhi europeni au incercat prin diverse mijloace sa interzica importul si consumul.
Desi originara in Yemen la sfarsitul secolului 18 cafeaua era produsa pe scara larga in Brazilia si Guatemala. La mijlocul secolului 20 monopolul brazilian a inceput sa se clatine din pricina pretului ridicat. Astfel au aparut alte tari producatoare de cafea cum ar fi Nicaragua, Indonezia, Columbia si Vietnam.

*sursa Wikipedia



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu