marți, 20 aprilie 2010

Jerry Thomas - parintele cocktailurilor


Jeremiah (Jerry) P. Thomas a fost un barman American si este considerat datorita muncii sale de pionierat in domeniul cocktailurilor drept parintele mixologiei americane. Pe langa faptul ca a scris primele retetare si moduri de preparare in domeniu a pus bazele imaginii de barman creativ si profesionist. Din acest motiv este uneori supranumit Profesorul.
Thomas s-a nascut in anul 1830 in Sackets Harbour, New York. La mijlocul anilor 1800 a calatorit in California pentru a lua parte la goana dupa aur. A lucrat ca barman, prospector si manager al unui spectacol de varietati. S-a mutat inapoi in New York in 1851 unde si-a deschis primul din cele patru baruri pe care le va detine in decursul carierei sale. Dupa ce si-a condus propriul bar un timp, a plecat cativa ani intr-un turneu prin Statele Unite, lucrand ca barman sef la cele mai luxoase hoteluri si stabilimente din St. Louis, Chicago, San Francisco, Charleston si New Orleans. Isi folosea doar instrumentele sale unice de bar fabricate din argint si batute cu diferite pietre pretioase. Pe perioada cand lucrea la hotelul Occidental din San Francisco Thomas era platit cu 100 de $ pe saptamana, o suma colosoala in acea vreme, mai mare decat remuneratia primita de catre vice-presedintele SUA.
In 1862 Thomas a terminat de scris The Bar-Tender’s Guide, prima carte publicata in SUA care a adunat retete de cocktailuri de la inceputul secolului 19 si retete originale create de el insusi. Printre retetele abordate se numara Brandy Daisy, Flipp, Fizz, Sour si Tom Collins.
Thomas este celebru pentru bautura sa Blue Blazer, inventata la San Francisco. Desi la origine doar un simplu Punch modul de preparare era unic: Se incalzea separat whisky si apa, apoi se turnau in doua shakere de argint. Whisky-ul era aprins, iar in timp ce ardea, Thomas varsa continutul dintr-o parte in alta de la o distanta de un metru. Rezultatul, o flacara albastra continua era deosebit de spectaculos.
In 1866 Thomas a deschis cel mai vestit bar al sau din New York. Situat pe Broadway la numarul 21, stabilimentul era unul extreme de popular fiind decorat cu oglinzi de carnaval si caricaturi ale lui Thomas Nast. Barul era un punct de atractie pentru localnici si turisti si in aceeasi masura o scoala pentru cei care doreau sa invete moduri de preparare si servire.
Spre sfarsitul vietii Thomas a intrat in dificultati financiare ca urmare a speculatiilor la bursa si a modului extravagant de viata. Si-a vandut barul si a murit falit in anul 1885 la varsta de 55 de ani.
Obituarul sau a fost publicat in New York Times, iar de pe intreg teritoriul SUA s-au trimis condoleante.

Desi au trecut peste 100 de ani de la publicarea cartii sale, The Bar-Tender’s Guide este in continuare o lucrare actuala si interesanta care poate fi gasita aici: http://www.artofdrink.com/jerry-thomas/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu