sâmbătă, 3 aprilie 2010

Cocktail - scurta istorie

Un cocktail este un tip de bautura amestecata, care contine unul sau mai multe tipuri de alcool, si unul sau mai multe lichioruri, sucuri de fructe, condimente, etc.
Originea exacta a cuvantului nu este cunoscuta cu exactitate. O ipoteza etimologica sustine ca denumirea de cocktail provine din cuvantul francez "coquettier", o cupa in care se serveau bauturi in New Orleans la inceputul secolului 19.
Istoria cocktailurilor incepe in secolul 19. Unul dintre primele cocktailuri care a fost numit si reprodus la scara larga a fost martini-ul. Reteta consta in 4 parti de vermoth rosu, o parte gin si cu o cireasa. Inventatorul acestei bauturi, Jerry Thomas a facut aceasta bautura pentru un miner care cauta aur in orasul Martinez. Reteta “oficiala” in ghidul lui Thomas din 1887 continea gin Old Tom, vermouth dulce, maraschino, bitter si o felie de lamaie.
La 1900 martini cocktail se raspandise pe intreg teritoriul Statelor Unite si traversare chiar si Atlanticul. In aceasta perioada a aparut si prima lista de cocktailuri iar acestea au inceput sa devina din ce in ce mai populare.
Pe 16 ianuarie 1920 a intrat in vigoare amendamentul 18 la Constitutia Statelor Unite care interzicea productia, vanzarea, transportul, importul si consumul tuturor bauturilor alcoolice. Marea masa de clienti insetati aveau in continuare acces la consumul de alcool datorita multitudinii de stabilimente ilegale ce impanzeau toate marile orase.
Popularitatea cocktailurilor in acea perioada se datora in parte nevoii de a acoperi gustul bauturii de baza ce era de o calitate slaba. Unele retete de cocktail care se folosesc astazi au fost inventate in timpul prohibitiei si sunt appreciate la fel de mult ca atunci cand se serveau in baruri ilegale.
Anii ’50 au insemnat o perioada marcata de multe inovatii. Unul dintre cele mai populare cocktailuri ale perioadei, Margarita a fost inventat in 1948. Margarita Sames a gazduit o petrecere de Craciun la vila ei din Acapulco unde distractia ei preferata era sa stea in spatele barului, sa combine bauturi si sa primeasca note din partea invitatilor ei. Ea a combinat trei parti de tequila cu o parte triplu sec si bautura rezultata a avut un mare success in randul invitatilor ei. Reteta a calatorit cu rapiditate din Texas pana in California purtandu-i numele.
In a doua parte a secolului 20 popularitatea cocktailurilor a atins noi culmi fiind impulsionata de expunerile in film si literatura si de asocierea cu clasa sociala distinsa si putere pecuniara.
Odata cu inventarea de noi si noi bauturi cu nume din care mai ciudate (Freddy Kruger, Pan Galactic Gargle Blaster, Afternoon Delight, Sex on the Beach sau Zombie) cocktailurile sunt foarte cautate si la moda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu