miercuri, 7 aprilie 2010

Cocktail in secolul XXI

Am depasit viteza sunetului, am ajuns pe luna, am clonat o oaie, un negru e presedintele SUA, un barbat a nascut un copil si cu totii avem profil pe Facebook. Cam astea s-au intamplat in ultimii 70 de ani. In schimb, asa cum am scris si intr-un post recent cocktailurile au ramas mai mult sau mai putin neschimbate. Desi au denumiri ciudate, extravagante sau menite sa socheze acestea contin in continuare o serie de bauturi de baza. Asta pana acum pentru ca un nou trend apare la orizont, purtand denumirea de mixologie moleculara. Pentru o definitie de specialitate va prezint un fragment din interviul acordat de mixologul olandez Ron de Preter publicatiei online foodandbar.

"Ce inseamna mixologie moleculara?
Mixologia moleculară este un mod de a crea băuturi noi prin manipularea la nivel molecular a ingredientelor. În esenţă, acest tip de mixologie constă în aplicarea unor metode ştiinţifi ce în crearea de cocktailuri şi reprezintă o abordare originală a băuturilor, ce îşi propune să ofere consumatorilor o experienţă nouă. Băuturi cunoscute sunt reinventate şi reconstruite prin descompunerea în straturi a aromelor şi prin intensifi carea acestora. Aşadar, mixologia moleculară se referă la reconstruirea cocktailurilor. Este vorba despre a analiza produsele pe care le conţine un cocktail şi a le combina într-un cu totul alt fel. Este exact ca în chimie, unde separi elemente şi structuri, molecule, lansezi reacţii cu ajutorul ingredientelor. Este foarte importantă separarea gusturilor şi re-alăturarea acestora după altă schemă.

Folosim aceleaşi ingrediente clasice pentru cocktailuri, cele pe care le ştie toată lumea, dar noi le descompunem în molecule şi le recombinăm în diverse forme – lichide, solide, chiar sub formă de gaz şi în formule nu tocmai la îndemână, ci destul de avangardiste, chiar dacă, la prima vedere, folosim exact aceleaşi ingrediente “plictisitoare” pentru aceleaşi cocktailuri aparent clasice.

Este ca o provocare de gusturi pe care o creezi pentru clienţii tăi. Nu le dai niciodată două băuturi la fel. Este o continuă surpriză pentru ei. Văd aceleaşi cocktailuri dar gustul este mereu altul."

Daca v-am starnit curiozitatea tin sa precizez ca in data de 1 mai cu ocazia inaugurarii Glam Garden vom face o demonstratie de mixologie moleculara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu