miercuri, 7 aprilie 2010

O ceasca de cafea anti-criza

Cea mai scumpa cafea din lume costa 50-80 de USD ceasca. Nu este pregatita de catre niste bastinase suave pe jumatete dezgolite din Hawaii si nu este macinata pe coapsele gingase a unor dive braziliene. Se numeste Kopi Luwak, in traducere libere din limba indoneziana "cafea de luwak". Acest luwak este un soi de lemur care traieste in junglele din Indonezia si se hraneste, in principal, cu ce e la indemana: frunze, fructe si uneori si cafea. Datorita organismului sau, luwak-ul nu poate digera complet boabele de cafea, astfel incat acestea sunt excretate aprope complet. Bastinasii le aduna, le spala, le prajesc la temperaturi relativ scazute si le fierb. Rezultatul final este cea mai scumpa cafea din lume.
In clipul urmator este detaliat intreg procesul de productie.



Desi as inclina sa cred ca Bear Gyllis a descoperit intreg procesul, aceasta cafea este cunoscuta de mai bine de 30 de ani. Piata de comercializare e Indonezia, Japonia, Vietnam si Australia. Studiile stiintifice au demonstrat ca enzimele produse de stomacul luwak-ului dau aroma specifica cafelei, iar procesul de digestie inlatura anumite componente indezirabile.
Oricum la un asemenea pret bancul urmator e realitate:
Se ia o boaba de cafea, se leaga cu o ata, si se scufunda de 2-3 ori in ceasca cu apa fierbinte. La fiecare 3 cafele se schimba ata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu